Ерсте Банка подржава Гитар Арт Фестивал пуних 10 година

sonja konakov svircev

Соња Конаков Свирчев говори о друштвено одговорном пословању и значају континуиране подршке култури.

Ерсте Банка подржава Гуитар Арт Фестивал већ пуних 10 година. Како бисте описали ову континуирану сарадњу? Ово је заправо једанаеста година сарадње. Први пут смо сарађивали на издању ЦД-а Гуитар Арт Фестивала још 2008. године. Много смо тога заједно прошли, слободно можемо рећи порасли и опстали. Осећај је заиста невероватан када се осврнем на деценију сарадње. Били смо срећни и почаствовани што сте нас препознали као партнера квалитетних програма у култури и позвали да сарађујемо. За 10 година сарадње Гуитар Арт Фестивал је издао 11 ЦД-ова са изузетним и цењеним међународним извођачима, које смо управо захваљујући овом фестивалу и слушали по први пут у Србији. Чињеница да фестивал постоји 19 година је за дивљење и похвалу. У данашње време није лако, не само опстати већ задржати, али и подићи квалитет програма. То Гуитар Арт Фестивал ради веома успешно. Управо зато смо део ове приче.

Који фестивал до сада бисте издвојили као пример одличне и креативне сарадње између Ерсте Банке и Гуитар Арт Фестивала? Лично су ми у сећању остала три изванредна концерта у оквиру фестивала, Енио Мориконе са оркестром „Рома Синфониетта“ из 2009, затим Пако Де Лусија из 2010. и Мариза која је наступила 2011. Посебно смо поносни што смо те 2011. године такође били генерални спонзор фестивала. Поносни смо и на наш визуал који је 10 година пратио овај фестивал, на нашу Ерсте мрдалицу која је за ове потребе добила специјално „гитарско одело“.

 

Ове године смо поново сарадњу подигли на ниво генералног спонзорства, што нам је изузетно драго. Осмишљена је и креативна активација која ће пратити фестивал и, надамо се, посетиоцима омогућити добру забаву док чекају званични програм. О томе како је прошло можемо да причамо наредне године.

Ерсте је култура. Ви подржавате пројекте у култури и по томе сте познати. Како култура постаје таргет група? Верујемо да је стратешки приступ улагању у заједнице у којима се послује и доследност веома важна. Избор квалитетних програма и партнера није лак посао, али јесте основа за постављање стратешких партнерстава и заједничко мењања друштва на боље. Синергија различитих ресурса, знања и вештина даје најбоље резултате. Управо зато Ерсте Банка настоји да препозна квалитет, дефинише стартешке партнере и заједнички са њима покуша да допринесе покретању и даљем развоју занимљивих, иновативних и квалитетних културних садржаја за друштво.

Да ли култура може да донесе друштвене промене и колики је глобални утицај културе на друшвену заједницу? Мислим да се сви слажу да је стање културе у једној земљи слика стања њеног друштва и обрнуто. Управо то значи да се вреди борити за културу. Стога је важно да се пружи подршка како оним прграмима који постоје и успели су да поставе високе стандарде квалитет, тако и младим креативним, иновативним, па и алтернативним садржајима који имају понетцијал. Верујемо да пружањем стартешке подршке оваквим програмима утичемо на подизање квалитета културе и друштва у целини.

Ове године по први пут организујемо Ерсте концерт највећих гитарских талената. Зашто је важно подржати таленте? Млади образовани, амбициозни, талентовани су мотор развоја нашег друштва. Њихове идеје су врата ка позитивним променама и унапређењу друштва. Управо зато им сви заједно м

 

орамо бити ветар у леђа и подржати како њихово усавршавање, развој идеја и програма тако и њихову реализацију. Заиста смо срећни што се ове године први пут организује Ерсте концерт највећих гитарских талената. Можда је управо ово још једна полазна основа за неки традиционални део програма.

 

Да ли људи у Србији генерално довољно верују у себе? У кога Ерсте Банка верује? Мислим да у нашој земљи има пуно младих ентузијаста, спремних и способних да мењају свет на боље. Ми сваке године упознамо и до 100 младих креативаца који покрећу разне садржаје у жељи да подигну свест о одређеним темама, реше изазове и проблеме својих локалних заједница и креирају нове културне садржаје кроз наш програм Суперсте. То су млади талентовани људи који верују у себе па самим тим и ми у њих. Такође, верујемо у све наше партнере и њихове идеје, иначе не бисмо били уз њих.

 

0 Comments

Leave your comment