Најпознатији међународни фестивал уметничке музике у земљи Новосадске музичке свечаности – Номус

2018b

Нови Сад ће захваљујући овој препознатљивој манифестацији све до 29. априла, бити место сусрета уметника и ансамбала из преко двадесет земаља света. Укупно тринаест концерата које ће приређивати велика имена домаће и стране сцене, одвијаће се у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.
Вредност традиције, нове тенденције и ексклузивитет садржаја неке су од најупечатљивијих црта овогодишњег издања Номуса, као и оријентисаноност на младе звезде, како наше, тако и оне с међународне уметничке сцене.
Фестивал ће отворити Београдска филхармонија под управом славног маестра Данијела Рајскина, где ће као солиста наступити пијаниста Александар Гавриљук из Украјине, а затворити светске звезде барокног и класичарског репертоара – сопранисткиња Роберта Инверници и ансамбл под називом Академија „Херманс“ из Италије. Богатство оркестарског музицирања допуниће и подмладак, оркестар ЛГТ YОУНГ СОЛОИСТС који окупља најдаровитије извођаче у доби између 12 и 23 године из преко петанест земаља света, као и Војвођански симфонијски оркестар са солистима, Квартетом саксофона Сигнум из Немачке и хрватским пијанистом Матијом Дедићем и британским диригентом Тимотијем Редмондом .
Фестивал ће угостити и флутисткињу Ирену Графенауер и кларинетисту Мате Бекавца, који се налазе на самом врху светске листе извођача на својим инструментима, а који ће свирати с угледним Кваретом Академије „Кронберг“ из Немачке, као и Квартет Келемен чувеног виолинисте Барнабаша Келемана, победника Међународног виолинског конкурса у Индијанополису 2002. године, којем ће се у програму придружити наш угледни пијаниста Александар Маџар. Овогодишње Новосадске музичке свечаности употпуниће и наступи састава НС Цхамбер Енсембле, који окупља неке од наших најбољих дувача и гудача, Дуа који чине пијанисткиња Биљана Горуновић и виолиниста Миодраг Павловић, Фестивалског квартета с нашим угледним уметницима и педагозима – кларинетистом Александаром Тасићем и пијанисткињом Ритом Кинком, као и један пројекат „Грађење мостова“ чувеног Андраша Шифа када ће се нашој публици представити током исте вечери двојица, према избору поменутог славног уметника, најдаровитијих пијаниста за прошлу сезону.
И два нешто другачија, некласична програма обогатиће овај Номус – један ће уприличити врхунски француски уметник Жил Апап с ансамблом „Медуотеран“, познат по виртуозитету и јединственим комбинацијама класике, џеза и музике народа света, а други хрватски ансамбл удараљки Судар Перцуссион с програмом под називом ОXYГЕН, а који се састоји од низа композиција француског великана Жана Мишела Жара, у посебним верзијама за ударачки ансамбл.
***
Улазнице за Номус 2018. продаваће се у Музичкој омладини Новог Сада – за програме у Синагоги и Градској кући, као и на благајни Српског народног позоришта – за концерте који ће се одвијати у позоришту.
Продаја почиње од понедељка 12. марта 2018.

0 Comments

Leave your comment