Почетна

Уметнички фестивали су сведочанство културе и њене комуникације са светом. Поглед су унапред, искорак из свакидашњег, одраз креативног напора и виталности, концентрисана снага средине да налази одговоре на сложена питања савременог битисања и спремности суочења с актуелним. Међународни фестивали су мостови ка другима, путеви уметничког и друштвеног дијалога. Они су модератори покретиљивости, иновативности, сарадње, синергије… Фестивали су и атрактивна форма анимације публике на јединственом путу ка бољој и лепшој страни живота.

У деценији која није наклоњена култури и уметности, репрезентативни међународни фестивали у Србији и њихови организатори удружили су се у СЕФА 2011. године, желећи да синергијом својих појединачних ауторитета и квалитета скрену пажњу на значај фестивала и створе нову моћну креативну и продукциону полугу у дијалогу са оснивачима, финансијерима, спонзорима… Да започну нову битку за бољу друштвену, културолошку и инфраструктурну позицију фестивала и запаженији статус културе и уметности уопште.

На том мосту и путу, неколико фестивала чланица СЕФА, који подједнако делотворно и аргументовано воде и европску политику српских фестивала – како у оквиру Европске асоцијације фестивала – ЕФА, тако и оквиру фестивалске платформе умрежавања и видљивости у интернационалним оквирима „Европа фестивалима – фестивали Европи“ – ЕФФЕ. Мапирани су добијањем ознаке ЕФФЕ Лабел године и упорни да опстану и трају.