Рашке духовне свечаности

Рашке духовне свечаности

О фестивалу

Посетите нас

Рашке духовне свечаности од 1993. године представљају централни културни догађај сезоне у нашем граду, прави празник културе и уметности. Фестивал се одржава од 15. до 19. августа под покровитељством општине Рашка, а у организацији Центра за културу „Градац“ и Туристичке организације Рашка. Од самог почетка негујемо колажни концепт без уског профилисања програма. Трудимо се да обележимо значајне датуме и јубилеје, подсетимо на неке важне људе и цивилизацијски вредне догађаје, представимо добре књиге и филмове, концерте квалитетних извођача разних музичких жанрова, најновија научна достигнућа и осветлимо културне феномене нашег времена. Посебна пажња се поклања квалитетним и разноврсним дечијим едукативним програмима.

Поносни смо на културну толеранцију, на госте из целог региона, Европе и света, и на бројну публику свих генерација. ОД 2000. године на РДС се додељује престижно признање „Стефан Првовенчани“ за изузетан допринос националној култури, а од 2002. саставни део манифестације је и Међународна ликовна колонија „Академија Јелена Анжујска“.

У протеклих 26 година на Рашким духовним свечаностима наша публика је видела преко 350 програма са више од 1000 учесника и преко 50.000 посетилаца. Угостили смо најзначајније књижевнике, научне и културне раднике, музичаре, глумце, уметнике најразличитијих профила. Од 2018. године Рашке духовне свечаности су члан S.E.F.A. – Европске асоцијације уметничких фестивала, а у октобру 2019. наш фестивал је представљен на Данима српске културе у Загребу.

Након 26 година постојања Рашке духовне свечаности су, по мишљењу стручне јавности, један од најквалитетнијих уметничких фестивала у земљи. Фестивал није комерцијалног карактера и улаз на све наше програме је бесплатан.

Ми се увелико спремамо за 27. издање нашег фестивала. Свака година је нов изазов, нова инспирација и нова жеља да будемо још мало бољи, интересантнији и оригиналнији. Сигурни смо да ћемо и уз вашу помоћ у томе успети.

Пратите нас